KUBA 14 DANA 

HAVANA – VARADERO

14 DANA / 10 NOĆI

Cuba libre! Zemlja slobode, jedinstvena celina spektakularna u svojoj različitosti, koja se sigurno ne može na pravi način sagledati ako se posmatra sa terase luksuznog hotela. Doživite ovo tropsko ostrvo kojim vladaju muzika, boje, razigranost i pozitivna energija iz domova gostoljubivih i uvek dobro raspoloženih Kubanaca. Kubanska svakodnevica je toliko specifična, da i sama predstavlja atrakciju. Kuba vam daje toliko mnogo slika, osećaja, boja, mirisa, ukusa, doživljaja da vam treba vrlo malo vremena počnete da sledite njen ritam života uz muziku i obavezan rum. Ostrvo cigara, nadaleko poznatog Havana Club ruma, starih rustičnih automobila u raznoraznim bojama i sa najrazličitijim sirenama, zemlja revolucije, čarobnog mirisa kafe, muzike, prava je destinacija za sve plesače, za buntovnike, za zaljubljene i usamljene, za one koji žele da pobegnu od „zapadne kulture“. Poslednja oaza starog svetskog poretka, mesto na kome vreme stoji, gde je stres sveden na minimum obiluje kako kulturnim i istorijskim atrakcijama, tako i prelepim karipskim plažama. Zato posetite Kubu dok se još nije promenila, jer će vas ovo putovanje naučiti da se radujete životu, važno je samo da se prepustite i preplaviće vas neverovatan osećaj vedrine.

 

Plan i program putovanja:

  1. dan : Beograd – Budimpešta

Sastanak grupe u dogovoreno vreme u večernjim časovima na mestu polaska i transfer do aerodroma u Budimpešti sa usputnim zadržavanjem na granici radi carinskih formalnosti. 

  1. dan : Budimpešta – Pariz – Havana

Let za Pariz iz Budimpešte u 06:00h, broj leta AF 1695. Sletanje u Pariz 08:25h. Pauza izmedju letova je 7h i 45 minuta. Nastavak leta za Havanu u 16:10h, let broj AF820. Sletanje u Havanu u 20:3oh, po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja graničnih formalnosti sledi transfer do smeštaja. Slobodno vreme za utapanje u kubansku šarenu prestonicu. Havana vam se na prvi pogled može učiniti kao nerešiva slagalica, ali ako naučite kako da je složite, pred vama će se ukazati prelepa slika. Havanu niko nije mogao da izmisli. Suviše je neobuzdana, puna kontradiktornosti, a i pored 50 godina zapuštenosti, nestvarno je lepa. Možda je za to kriva njena turbulentna istorija koja je i dalje vidljiva duž kolonijalnih ulica punih uzavrele atmosfere. Možda je kriv pobednički duh njenih žitelja ili neumorna energija salse koja se odbija o zidove i prosto navire iz ljudi. Nemojte da dolazite u Havanu sa spiskom pitanja. Dodjite otvorenog uma i budite spremni na dugo, sporo zavodjenje. Prošetajte ulicama Stare Havane i osetićete duboku povezanost sa prošlošću u impresivnoj tvrdjavi pored obale ili na intimnim trgovima bez saobraćaja. Noćenje.

 

  1. dan : Havana

Krećemo sa upoznavanjem grada i lokalnom kulturom. Utapamo se u svet oko nas koji smo mogli da vidimo samo na TV-u… Stari američki automobili iz 50-ih godina, prodavnice sa suvenirima posvećenim kubanskoj revoluciji, nasmejani i dobroćudni ljudi, energija grada koja se rečima ne može opisati. Počinjemo šetnju i obilazimo Staru Havanu (Havana Vieja) – kulturni i istorijski centar grada: Capitolio – kapija Vašingtonskog Kapitola, Grand Teatro, kao i omiljeno šetalište lokalaca Malecon – Avenija pored mora. Kasnije zalazimo malo dublje, u srce starog grada, gde se nalazi nekoliko prelepih starih trgova: Plaza de Armas, Plaza de la Catedral, Plaza Vieja, pešačka zona Obispo. U popodnevnim časovima predlažemo fakultativni odlazak do kuće Ernesta Hemingveja gde ćemo naučiti nešto više o uzbidljivom životu jednog od najpoznatijih pisaca 20. veka Posle ovakvog dana, najbolje se opuštamo uz mojito i obavezni tompus… Slobodno veče. Noćenje.

  1. dan : Havana – Santa Maria del Mar

Dan za odmor i hedonizam. Slobodno vreme u Havani ili fakultativni izlet na jednu od prelepih plaža nedaleko od Havane – Santa Maria del Mar. Dan rezervisan za kupanje, sunčanje i upijanje ritmova salse. Zalazak sunca na čuvenoj tvrdjavi Tres Rejes del Moro – najlepša panorama Havane. Povratak u večernjim časovima. Veče započinjemo ispijanjem čuvenih i danas svetski poznatih koktela koji su nastali na Kubi – Daiquiri u „El Floridita“ ili Mojito u „La Bodeguita del Medio“ – omiljenim mestima Ernesta Hemingveja. A uveče – provod na kubanski način – Casa de la Musica ili neki od drugih čuvenih barova Havane… Noćenje.

 

  1. dan : Havana – vožnja oldtajmerima

Nikako ne smete propustiti fakultativnu vožnju starim automobilima koji stvaraju šarm Kubi. Vožnju započinjemo obilaskom centra grada Havane gde prolazimo najlepše i najvažnije bulevare, odlazimo na Trg Revolucuje i tu pravimo prvu pauzu za slikanje pored velike slike Če Gevare i Kamila Sienfegosa. Nakon toga odlazimo u gradski park Almandres, poslednju oazu tropskog zelenila u Havani. Zatim se vozimo do čuvenog umetničkog kvarta Fusterland, poznatog po umetniku Antoniu Fusteru, koji je pronalazio inspiraciju u lokalnoj religiji i radovima Pikasa, Gaudija i drugih, njegov kvart je sada poznat kao prikaz autentične kubanske umetnosti. Slobodno veče. Noćenje.

  1. dan : Havana – Vinjales

Slobodan dan ili fakultativni celodnevni odlazak u dolinu Vinjales. Čekaju nas prelepi predeli Zapadne Kube. Videćemo kako žive i rade ljudi van velike prestonice i upoznati se sa pojedinostima po kojima je Kuba svetski poznata. Posetićemo pećinu sa izvorima reke San Vinsente, kroz koju prolazimo pešaka i čamcima, istražujući fantastične pećinske ukrase. Pauza za ručak, nakon koje odlazimo do  neverovatnog murala Praistorije – naslikan 60ih godina prošlog veka na liticama poznatih Mogotesa (džinovski ostenjaci – planine) jedan je od najvećih murala na svetu. U povratku svraćamo na plantažu duvana na kojoj ćemo videti kako se gaji, suši i ručno mota duvan od koga se proizvode čuvene kubanske cigare. Povratak u Havanu u večernjim satima. Slobodno veče. Noćenje.

 

7 – 9. dan : Havana

Slobodani dani za individualne aktivnosti, posete muzejima i poslednje fotkanje Havane, kupovinu suvenira i uživanje u energiji ovog grada. U večernjim časovima predlažemo odlazak u neki od salsa klubova.  2 noćenja.

  1. dan : Havana– Varadero

Napuštamo Havanu i krećemo za Varadero. Dolazak u Varadero u popodnevnim satima. Smeštanje u sobe.  Noćenje.

10 –  12.dan: Varadero

Varadero je najveće i najpopularnije letovalište ne samo na Kubi nego na čitavim Karibima. To nije slučajno. Plažu dugu 20 kilometara, sa belim peskom i tirkiznim morem, mnogi smatraju jednom od najlepših na svetu. Budite jedan od od hiljada posetilaca koji dolaze u Varadero svake godine da se opuste i uživaju u mirnom moru i toplom suncu ovog karipskog raja. Varadero ima da ponudi još mnogo toga. Osetite ukus kubanske kulture u brojnim galerijama, kabareima, barovima, pijacama…uz živu muziku, cigaru i čašu ruma.

U toku našeg boravka u Varaderu možemo vam ponuditi fakultativnu posetu jednom od najlepših ostrva u karipskom moru – Cayo Blanco de Norte i uživati u ritmovima Kube, plavetnilu mora i susretu sa pitomim delfnima. 

Slobodni dani za uživanje, odmor i upijanje energije Kariba. Sumiramo utiske kompletnog putovanja, diskutujemo o revoluciji, sunčamo se, kupamo i odmaramo na plaži koja je najveća i najlepša na čitavoj Kubi. Beli pesak, kristalno čisto more sa nijansama zelenog i plavog, šareni kokteli i latino ritmovi… 2 noćenja.

  1. dan : Varadero – Havana – Pariz

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma u Havani i let za Pariz u 22:50h, broj leta AF 825. 

  1. dan : Pariz  – Budimpešta

Sletanje u Pariz 13:55h, po lokalnom vremenu. Pauza do sledećeg leta 7h. Nastavak leta za Budimpeštu u 20:55h, broj leta AF1694. Sletanje u Budimpeštu u 23:10h, po lokalnom vremenu. Transfer do Beograda.

  1. dan : Budimpešta – Beograd

Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim satima. Kraj putovanja.

 

Aranžman obuhvata:
-Povratni avio prevoz redovna linija (Budimpešta-Havana-Budimpešta sa presedanjem u Parizu – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom

-Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
-Smeštaj u Havani u privatnom smeštaju na bazi 7 noćenja (1/2 ili 1/2+1 sobe – pomoćni krevet)
-Smeštaj u Varaderu u odabranom hotelu na bazi 3 noćenja sa all inclusive uslugom (1/2 ili 1/3 sobe)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu za Kubu ( Državljanima Republike Srbije vlasnicima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za boravak do 90 dana na Kubi)

-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske koji nisu obuhvaćeni planom i programom puta
-Hranu koja nije obuhvaćena planom i programom puta 
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije kojom se leti – cena na upit)
-Osiguranje od otkaza aranžmana
-Putno zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju kovida na destinaciji / osigurana suma 15000€